Obok zdrowia i pogody jedzenie to nasz ulubiony temat rozmów. Jednak czy na pewno ta nasza wiedza ekspercka o odżywianiu jest dobra. Dzisiaj parę prawd i mitów o nich.
Chleb razowy nie tuczy
MIT
Kaloryczność pieczywa razowego jest prawie identyczna jak tego białego. Dlatego osobo będące na diecie powinny spożywać go maksymalnie na dzień przedziale od 3 do 4 kromek. Jest natomiast prawdą, że jest zdrowsze od białego i bogatsze w błonnik i składniki mineralne.
Oliwa to najlepszy tłuszcz
MIT
Oczywiście, że ta z pierwszego tłoczenia jest wspaniałym produktem. Jednak np. olej rzepakowy wcale nie jest od niego gorszy. Olej właśnie rzepakowy cechuje się idealną z punktu widzenia dietetycznego proporcją kwasów omega-6 i omega-3.
Nie należy dodawać cytryny do herbaty
MIT
Taka teoria niedawno została obalona. Winowajcą okazał się glin, który łączy się z kwasem cytrynowym i podobno miał być powodem zachorowania na Chorobę Alzheimera. Do roztworu jednak udowodniono, że przechodzą minimalne ilości substancji, które absolutnie nie są szkodliwe w takich ilościach.
Dzieci powinny jeść masło, a nie margarynę
PRAWDA
Masło jest tłuszczem najlżej strawnym. Ponadto zawiera naturalną witaminę A, beta – karoten i witamnę D ( ważne w okresie wzrostu). Dlatego maluchom od 3 roku życia najlepiej smarować kanapki masłem. Oczywiście przy zachowaniu umiaru.
Fityniany są szkodliwe
PRAWDA
Najwięcej związków takich znajdziemy w roślinach strączkowych i orzechach. W diecie osób jedzących tylko pokarmy roślinne, rzeczywiście może występować nadmiar fitynianów. Taki stan upośledza wchłanianie żelaza, wapnia, cynku, magnezu.
Pamiętajmy, że stosując dietę urozmaiconą i mając na uwadze rozwagę unikniemy błędów żywieniowych.