Fakty i mity o odżywianiu

Obok zdrowia i pogody jedzenie to nasz ulubiony temat rozmów. Jednak czy na pewno ta nasza wiedza ekspercka o odżywianiu jest dobra. Dzisiaj parę prawd i mitów o nich.

Chleb razowy nie tuczy

MIT

Kaloryczność pieczywa razowego jest prawie identyczna jak tego białego. Dlatego osobo będące na diecie powinny spożywać go maksymalnie na dzień przedziale od 3 do 4 kromek. Jest natomiast prawdą, że jest zdrowsze od białego i bogatsze w błonnik i składniki mineralne.

Oliwa to najlepszy tłuszcz

MIT

Oczywiście, że ta z pierwszego tłoczenia jest wspaniałym produktem. Jednak np. olej rzepakowy wcale nie jest od niego gorszy. Olej właśnie rzepakowy cechuje się idealną z punktu widzenia dietetycznego proporcją kwasów omega-6 i omega-3.

Nie należy dodawać cytryny do herbaty

MIT

Taka teoria niedawno została obalona. Winowajcą okazał się glin, który łączy się z kwasem cytrynowym i podobno miał być powodem zachorowania na Chorobę Alzheimera. Do roztworu jednak udowodniono, że przechodzą minimalne ilości substancji, które absolutnie nie są szkodliwe w takich ilościach.

Dzieci powinny jeść masło, a nie margarynę

PRAWDA

Masło jest tłuszczem najlżej strawnym. Ponadto zawiera naturalną witaminę A, beta – karoten i witamnę D ( ważne w okresie wzrostu). Dlatego maluchom od 3 roku życia najlepiej smarować kanapki masłem. Oczywiście przy zachowaniu umiaru.

Fityniany są szkodliwe

PRAWDA

Najwięcej związków takich znajdziemy w roślinach strączkowych i orzechach. W diecie osób jedzących tylko pokarmy roślinne, rzeczywiście może występować nadmiar fitynianów. Taki stan upośledza wchłanianie żelaza, wapnia, cynku, magnezu.

Pamiętajmy, że stosując dietę urozmaiconą i mając na uwadze rozwagę unikniemy błędów żywieniowych.