Nie ma chyba owoców, które zawartością witamin i składników mineralnych dorównują morelom. Powinniśmy je jeść nie tylko w sezonie, ale przez cały rok. Teraz wiosną i latem świeże, a w zimie w postaci suszonej. Od wieków morela jest uznawana za symbol długowieczności, wiosny, młodości, magii ochronnej. Kwiat tego drzewa jest znakiem dziewictwa i nieskalaności.
Właściwości moreli
Morele są źródłem witamin z grupy B. Zawierają witaminę PP i C. Wzmacniają i uodparniają organizm. Zawarty w nich błonnik przeciwdziała zaparciom. Owoce moreli podnoszą poziom estrogenu w organizmie, a to zapobiega powstawaniu osteoporozy, Chronią przed anemią, pobudzają produkcję czerwonych krwinek. Do swojej diety powinny ją wprowadzić kobiety w ciąży, a także wegetarianie. Jadane regularnie owoce moreli oczyszczają organizm z toksyn co jest ważne dla chorych na reumatyzm i nerki. Morele nie zawierają tłuszczu ani sodu, więc warto je polecić osobom z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu. Potas zawarty w owocach jest niezwykle ważnym czynnikiem regulującym gospodarkę wodną organizmu. Ze względu na dużą zawartość cukru morele nie są polecane cukrzykom. Z uwagi na bardzo dużą zawartość beta – karotenu morele nadają skórze piękny koloryt i poprawiają jej strukturę. Miąższ z owoców ma działanie tonizujące i odświeżające. Produkowane są z morelą maseczki i peelingi złuszczające naskórek. Podczas suszenia owoce zachowują wszystkie wartościowe składniki. Suszone owoce są szczególnie polecane kobietom w ciąży oraz dla osób mających kłopoty z nerkami. Beta – karoten działa antynowotworowo i wspomaga układ oddechowy. Dzięki właściwościom zasadotwórczym susz pomaga cierpiącym na zgagę.
Lekkostrawne i bogate w tyle dobroczynnych właściwości morele stanowią klucz do zdrowia i witalności.