Czy wiesz, co z czym należy jeść?

Niewłaściwe połączenie nawet zdrowych produktów może nie tylko zniwelować ich dobroczynne działanie, ale i dodać kilka kilogramów. Jak więc należy łączyć produkty spożywcze, byśmy odnieśli z tego wymierne korzyści?. O tym poniżej wpis na ten temat.

Zdrowe zestawienia

  • Mięso z ostrymi przyprawami i cebulą

Takie połączenie jest korzystne dla serca, zapobiega występowaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.

  • Oliwa z oliwek i warzywa

Oliwa z oliwek to element, który powinien znaleźć się w każdej sałatce warzywnej szczególnie tej zawierającej żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa. Powód jest bardzo prosty. Zawarte w niej kwasy tłuszczowe umożliwiają naszemu organizmowi lepsze przyswajanie zawartych w niej elementów.

  • Żelazo plus witamina C

Żelazo jest bardzo trudno wchłanialnym składnikiem. Aby szybciej się wchłonęło należy wprowadzić produkty z witaminą C. Najłatwiej skrapiać spożywane przez nas potrawy właśnie sokiem z cytryny.

  • Wapń i witamina D

Do wchłaniania wapnia niezbędna jest witamina D. Dlatego bardzo ważne jest wprowadzanie do diety: łososia, śledzia czy makreli.

  • Fasola z ryżem na silne mięśnie

Bardzo zdrowe jest zestawienie ryżu z fasolą. Zastrzyk białka daje siłę układowi mięśniowemu.

  • Ciasta z cynamonem

Szczypta cynamonu w słodkościach ma zbawienny wpływ na organizm. Zapewnia bowiem odpowiedni poziom glukozy we krwi.

Pamiętajmy zawsze, że takie dobre połączenia to połowa sukcesu w walce o dobrą energię i zdrowie. Ciągła walka organizmu z ciężkostrawnymi mieszankami pokarmów oraz toksycznymi produktami ich rozpadu prowadzi do spadku odporności organizmu i obniżenia energii życiowej.