Niewłaściwe połączenie nawet zdrowych produktów może nie tylko zniwelować ich dobroczynne działanie, ale i dodać kilka kilogramów. Jak więc należy łączyć produkty spożywcze, byśmy odnieśli z tego wymierne korzyści?. O tym poniżej wpis na ten temat.
Zdrowe zestawienia
- Mięso z ostrymi przyprawami i cebulą
Takie połączenie jest korzystne dla serca, zapobiega występowaniu zakrzepów w naczyniach krwionośnych.
- Oliwa z oliwek i warzywa
Oliwa z oliwek to element, który powinien znaleźć się w każdej sałatce warzywnej szczególnie tej zawierającej żółte, pomarańczowe i czerwone warzywa. Powód jest bardzo prosty. Zawarte w niej kwasy tłuszczowe umożliwiają naszemu organizmowi lepsze przyswajanie zawartych w niej elementów.
- Żelazo plus witamina C
Żelazo jest bardzo trudno wchłanialnym składnikiem. Aby szybciej się wchłonęło należy wprowadzić produkty z witaminą C. Najłatwiej skrapiać spożywane przez nas potrawy właśnie sokiem z cytryny.
- Wapń i witamina D
Do wchłaniania wapnia niezbędna jest witamina D. Dlatego bardzo ważne jest wprowadzanie do diety: łososia, śledzia czy makreli.
- Fasola z ryżem na silne mięśnie
Bardzo zdrowe jest zestawienie ryżu z fasolą. Zastrzyk białka daje siłę układowi mięśniowemu.
- Ciasta z cynamonem
Szczypta cynamonu w słodkościach ma zbawienny wpływ na organizm. Zapewnia bowiem odpowiedni poziom glukozy we krwi.
Pamiętajmy zawsze, że takie dobre połączenia to połowa sukcesu w walce o dobrą energię i zdrowie. Ciągła walka organizmu z ciężkostrawnymi mieszankami pokarmów oraz toksycznymi produktami ich rozpadu prowadzi do spadku odporności organizmu i obniżenia energii życiowej.